tisdag 13 augusti 2013

Phil Spector en legend i motvind

Phil föddes i New York 1939. Hans liv kantades av en tuff uppväxt och många problem men så fann han musiken och gemenskapen med stjärnor som John Lennon.
Phil Spectors idé om hur musiken skulle produceras revolutionerade skivindustrin. Hans wall of sound ("ljudvägg") innebar att pop- och rockmusik skulle spelas med stora orkestrar som skapade en massiv ljudvägg där instrumenteringen var lika viktig som sången. Stor del i soundet hade super-studiomusiker som "The Wrecking Crew", vilka låg bakom det mesta av musiken på den tidens stora hitlåtar på USA-listan och ansedda som de mest samspelta musikerna i pop-rockbranschen genom tiderna. Musik handlar inte bara om sång, uttryckte Spector saken.

Han använde sig av minst dubbel uppsättning av alla instrument. Fanns inte dubbel uppsättning så spelade han in instrumentet två gånger. Inspelningen skedde sedan i mono och med källareko, med uppställda ljudväggar mellan instrumenten i den förhållandevis lilla studion, där "ljudväggen" gjorde ljudet ännu mera massivt. Spector gjorde till sist också en avslutande provlyssning på en enkel transistorradio eftersom flertalet lyssnare enbart skulle lyssna till musiken på sådana eller på enklare bilradioapparater.

Om han är skyldig till mordet låter jag vara osagt. Däremot hade han ju en minst sagt speciell relation till skjutvapen. Spelfilmen om hans liv finns ju ute och det är Al Pacino som tar sig äran att agera mr Phil. Nedanför har ni några fina klipp,ljud ifrån låtar han har producerat.


 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar