fredag 23 augusti 2013

Bästa gitarristerna topp 5

Jag går rakt på sak. Pang på rödbetan. Tidernas 5 främsta gitarrister enligt mig.

1. Pete Townshend
Peter Dennis Blandford "Pete" Townshend, född 19 maj 1945 i Chiswick, London, är en brittisk musiker, sångare och kompositör. Han är gitarrist i det engelska rockbandet The Who. Han är äldre bror till Simon Townshend.
Townshend har skrivit det mesta av The Whos material. Han är känd för sin vevande "väderkvarnsstil" som han genomför vid vissa gitarriff. På 1960-talet och det tidiga 1970-talet avslutade han ofta konserter med att slå sönder både gitarr och förstärkare.

 
2. Mark Knopfler
Mark Freuder Knopfler, född 12 augusti 1949 i Glasgow, Skottland, är en brittisk gitarrist, sångare, låtskrivare, producent samt filmmusikkompositör.
Mark Knopfler slog igenom som frontfigur i rockbandet Dire Straits 1978, men är numera sedan bandets upplösning 1995 soloartist. Han har även tillfälligt spelat i andra grupper så som The Notting Hillbillies och har spelat med artister som Bob Dylan, Steely Dan, Phil Lynott, Eric Clapton, Joan Armatrading, The Dandy Warhols, Emmylou Harris m. fl. Han har även producerat album åt Tina Turner, Bob Dylan, Willy DeVille, och Randy Newman.
Filmmusiken innefattar bland annat Local Hero, Wag the Dog samt Rob Reiners klassiker The Princess Bride.
Han har gjort sig känd som en gitarrist med en helt egen fingerstil, och räknas ofta in som en av världens bästa gitarrister genom tiderna.
Mark Knopfler och Dire Straits har sålt cirka 130 miljoner album.



3. Slash
Slash föddes i Hampstead i London men växte upp i Stoke-on-Trent fram till sex års ålder då han flyttade till Los Angeles. Där växte han upp med 1970-talets musikscen. Musiken var en stor del av hans liv redan som liten då hans mor var kläddesigner åt flera kända artister, till exempel David Bowie (som hon även dejtade under en tid), och hans far som var designer av flera kända musikers album.



4.  Hendrix
James Marshall Hendrix, ursprungligen Johnny Allen Hendrix, född den 27 november 1942 i Seattle, Washington, död 18 september 1970 i London, var en amerikansk rockgitarrist, sångare och låtskrivare, känd som en av rockmusikens främsta stilbildande gitarrister. Efter succé i Europa blev Hendrix känd i USA efter sitt framträdande på Monterey Pop Festival 1967. Han skulle senare även spela på Woodstock 1969 och på Isle of Wight 1970. Hendrix var inspirerad av blues-artister som B.B. King, Howlin' Wolf och Muddy Waters. 1964 till 1965 spelade Jimi Hendrix med Little Richards band.[1] Han ska senare ha sagt "Jag vill göra samma saker med min gitarr som Little Richard gör med sin röst".[2]
Hendrix vann många av de mest prestigefyllda priserna inom rockmusiken, och har efter sin död vunnit fler. Han blev tillsammans med sitt band The Jimi Hendrix Experience intagen i USA:s Rock and Roll Hall of Fame 1992[3] och Storbritanniens Music Hall of Fame 2005.[4] En stjärna med Hendrix namn sattes på Hollywood Walk of Fame 1994.[5] Musiktidningen Rolling Stone utnämnde Jimi Hendrix till den bästa gitarristen genom tiderna

 
 
5. J Page
 
James Patrick "Jimmy" Page, född 9 januari 1944 i Heston, Hounslow, västra London, är en brittisk gitarrist och låtskrivare.
Jimmy Page är en av de mest inflytelserika gitarristerna genom tiderna. Han började sin karriär som eftertraktad studiomusiker i London. Efter ett par år tröttnade han dock och gick med i det engelska bluesbandet The Yardbirds, men det är tiden med Led Zeppelin som han är mest uppmärksammad för.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar